Varför är det viktigt att ha semester?

För att orka vara effektiv på jobbet och i vardagen så är det viktigt att man tar ut semester en gång per år och inte för få dagar heller. Det går inte att säga hur länge det är optimalt att vara ledig. Det finns för många parametrar att ta hänsyn till för att få fram ett genomsnitt. Hur länge just du behöver vara ledig vet bara du. Men att ta bara ett par dagar här och där är inte bra. Du hinner inte slappna av som du ska då.

Sverige har vi rätt att vara lediga 25 hela dagar per år enligt semesterlagen, oavsett ålder och anställningsform. Oftast tar många ut 20 dagar och sparar 5. 

Semester gör oss gott och det både psykiskt och fysiskt. Det är inte fel att kunna ladda batterierna och göra sig av med alla måsten för ett tag. Det är allt för många som blir skadade av att skippa semestern, eller att ha för många måsten under sin semester. Det gör att de blir utbrända eller går in i väggen.

Tips för en lyckad semester

Släpp alla måsten och ta dig verkligen tid att slappna av, särkilt under semesterns tre första dagar. Stäng av klockan och sov till du vaknar.

Sänk dina förväntningar och krav. Ha inte som mål att göra klart en massa hemma eller börja renovera eller liknande. 

Njut av livets goda så som  mat, dryck och kultur. Se också till att umgås med dina nära och kära. Människan är en social varelse som behöver umgänge.

10 Jun 2020