Hur man arbetar effektivt: Enkla strategier för att arbeta smartare

Produktivitet på jobbet är något som kan komma i vågor. Vi alla har dagar där vi känner att vi kunde ha gjort mer. Men det viktiga att komma ihåg är att produktivitet är en vana — det är något du kan bygga med tiden och bli bättre på varje dag genom att välja de metoder och knep som fungerar för dig.

Oavsett ditt jobb eller bransch vill vi alla lära oss att vara effektiva på jobbet och uppnå våra professionella mål. Men verklig produktivitet är mer än att bara kontrollera uppgifter från en att-göra-lista – det handlar om att göra mer av det som är viktigt. Lyckligtvis är allt som krävs är några justeringar av dina dagliga arbetsvanor för att se en förbättring, så börja med dessa enkla tips och se hur din produktivitet stiger.

Kapa din uppgiftslista

Vi vet alla hur förlamande det kan vara att starta ett stort projekt eller ta itu med en galen att-göra-lista. Så överväldiga dig inte med en enorm uppgiftslista! Ge dig själv tre till fem viktiga saker du behöver göra på en dag och fokusera på dem. Om du gör dem tidigt kan du alltid lägga till några fler saker till din lista, men om du håller den hanterbar håller du dig produktiv – istället för att bara hålla dig sysselsatt.

Byt ut din att göra-lista mot ett schema

Sätt dig ner, titta på din tillgängliga tid för dagen och var realistisk om vad du kan få gjort. Gör sedan en spelplan: Schemalägg specifika tider för var och en av dina viktiga uppgifter – och se till att ta med pauser. Genom att ägna tid och strukturera din dag kan du dra nytta av de tider på dygnet du naturligt är mer fokuserad och motiverad, göra påtagliga framsteg i viktigt arbete och se till att du tar de nödvändiga pauserna för att hålla dig mentalt fräsch.

Håll dig organiserad

Mycket effektiva människor har system på plats som hjälper dem att hitta exakt den information de behöver när de behöver den. Ett enkelt system som David Allens Getting Things Done-metod (GTD) kan lätta den mentala bördan av att lagra påminnelser och idéer och frigöra hjärnutrymme för mer meningsfullt och effektivt arbete.

Prioritera

En stor del av att vara effektiv på jobbet är att lära sig säga nej. Ta reda på vad som verkligen betyder något - vilka uppgifter flyttar faktiskt nålen till dina primära mål? Vilka projekt har störst inverkan på ditt resultat? Dra ner på det hektiska arbetet som faktiskt inte blir till någonting. Att använda en datadriven målsättningsteknik som OKR (mål och nyckelresultat) är ett praktiskt sätt att fokusera dina dagliga ansträngningar på tydligt definierade, mätbara mål som direkt bidrar till större affärsmål.

Ta itu med dina viktigaste uppgifter först

Din motivation och kreativitet är på en höjdpunkt på morgonen, så istället för att börja dagen med att kolla e-postmeddelanden (vilket snabbt kan spåra ur dina planer, eftersom det du tänkt att åstadkomma försvinner eller förloras bland inkommande förfrågningar), vänta några timmar att kolla in din inkorg och arbeta med ett mer betydelsefullt projekt medan din mentala energi fortfarande är hög.

30 Jun 2023