Så blir du mer effektiv, på jobbet och i vardagen

Om du känner att det är dags att bli mer effektiv, på jobbet eller i vardagen överlag, så finns det en del saker du kan göra eller tänka på. Ha inte allt i huvudet, men ha inte heller allt i kalendern. Sätt mål för det du gör samt tänk på detta:

Skapa listor och påminnelser

Det kan vara stressande samt att det kräver energi att försöka hålla alla saker i huvudet. Se till att skriva ner allt du ska göra och det på en egen lista samt även i kalendern. Gör hellre flera listor än en enda lång. 

Ha inte allt i kalendern

Det kan vara svårt att få en överblick om du sätter in allt du behöver hålla reda på där. Det är bättre att lägga uppgifter som inte är tidsbundna i en aktivitetslista, medan kalendern bara innehåller sådant som behöver göras en viss tid eller dag.

Bestäm vad nästa steg är

Om det är så att du har ett projekt som kört fast eller inte rör sig framåt som du vill så är det bra att reflektera och fundera på vad nästa steg eller aktivitet är. Du kan även fråga om hjälp för att hitta det.

Skjut inte upp småsaker

Många skjuter upp småsaker och tänker "det där gör jag sen". Dock är det bra att göra det med en gång. Ser man till GTD-metodiken så finns det en regel som säger att alla uppgifter som tar mindre än två minuter, och som kan utföras i situationen du befinner dig, ska utföras direkt.

Håll fokus

Våran hjärna är inte byggd för att göra flera saker på en och samma gång. Det är bättre du ser till att fokusera på en sak eller en uppgift i taget. 

11 May 2020