Skriv ett bra CV

För att kunna vara effektiv på jobbet, så är det ju bra att ha ett jobb. Om du är en arbetssökande, så är det kanske en god idé att se över ditt CV. Syftet som den har är att arbetsgivaren ska få en bild av dig och dina erfarenheter på ett enkelt och överskådligt sätt.

Ditt CV tillsammans med ditt personliga brev är det första intrycket av dig, så det gäller att det är välskrivet och har med all viktig information. Det är precis som en casinoguide, som har all info, att allt måste vara med. I denna text idag tänkte jag ge dig lite handfasta tips på hur du bör skriva ditt CV och vad som bör undvikas.

Vad är ett CV?

CV är en förkortning av "curriculum vitae" och betyder "levnadslopp", eller bokstavligen "livets lopp", på latin. I ditt CV ska du skriva ner vad du kan och vad du tidigare har gjort i livet och vad just du är duktig på. Du ska helt enkelt presentera dina kunskaper och erfarenheter på ett enkelt och överskådligt sätt.

Att skriva ditt CV

Vad som är exakt rätt eller fel i ett CV är inte det enklaste eftersom det beror en hel del på jobbet du söker. En del saker är dock bra att tänka på oavsett.

  • Väck ett intresse med en gång

Ofta är det många sökanden till ett jobb vilket gör att arbetsgivaren har många CV:n att gå igenom. Det gäller att du direkt sticker ut, så att du skiljer dig från alla andra.

Att inleda ditt CV med en kort profilbeskrivning är därför en bra idé. Bli dock inte för långrandig utan håll dig kortfattad. En profilbeskrivning är inte samma sak som ett personligt brev.

  • Ha bara med relevant arbetslivserfarenhet

En del skriver med precis all arbetslivserfarenhet på sitt CV. Dock är det bättre att bara ta med den arbetslivserfarenhet som är relevant för den tjänst du söker. Skriv ner allt i kronologisk ordning med den senaste anställningen först. Tänk på att inte bara skriva var du arbetade och när utan beskriv även arbetsuppgifter med mera.

  • Utbildningar

Förutom arbetslivserfarenhet så är det bra att även ha med utbildningar du genomfört eller kurser du gått. Dock bara om de är relevanta för tjänsten du söker.

  • Referenser från tidigare arbetsplatser

Om du gör ett bra intryck på arbetsgivaren under intervjun så går arbetsgivaren oftast vidare med att kolla dina referenser. Så se till att ha bra sådana, som tidigare chefer.

  • Ha en bra avslutning på ditt CV

Det är bra att göra ett bra avslut på ditt CV. Du kan ha dina ha kontaktuppgifter så som namn, adress, personnummer, telefonnummer, mejladress som alternativ mot att ha dem i början. Du kan även i slutet skriva ner dina språkkunskaper eller datorkunskaper.

Vanliga misstag när du skriver ditt CV - det här ska du inte göra

Det kan finnas en del små misstag som gör att du inte ens kommer på intervjun trots att du har kompetens, har bra referenser och så vidare.

En anledning att du inte får svar är att du kan ha missat att ha rätt mail eller en konstig sådan. Det kan även bero på att du har ett generellt CV som du skickar till alla olika jobb du söker. En arbetsgivare vill ha ett CV (och personligt brev) som är personligt och som är anpassat för just den tjänst du söker.

Något som drar ner intrycket av dig är om du har stavfel och grammatiska fel i ditt CV. Dubbelkolla allt innan du skickar det.

Se även till att undvika vaga beskrivningar i ditt CV. I stället för att till exempel bara skriva att du är ute efter nya utmaningar och att tjänsten därför skulle vara perfekt, förklara varför just den tjänsten är perfekt för just dig.

Ha inte heller för långt CV eller personligt brev samt var unik, men inte allt för unik. Du måste ju ändå passa in på arbetsplatsen.

15 Dec 2020