Resultat

Läs här om personer som har läst och använt Dianetik:


"Min bästa kompis Anna rekommenderade mig att skaffa mig Dianetikboken för några år sedan. Hon hade läst den och tyckte den var jättebra. Jag skaffade den och tog den med mig för att läsa den på en lång tågresa genom Sverige upp till Älvsbyn för att hälsa på min syster. Kunde inte sluta läsa boken där jag satt på tåget eftersom jag hittade svar på frågor jag ställt mig om mig själv och andra. Jag märkte att några personer omkring mig på tåget la märke till mitt starka intresse. Varför man reagerar som man gör i olika situationer? Var kommer allt det negativa ifrån? Här fanns en logisk förklaring och, inte minst, en exakt metod hur man skulle gå tillväga för att hantera allt det här negativa man bär på. Jag blev så glad, för det fanns en praktisk lösning. Innehållet och kunskapen i den här boken har verkligen hjälpt mig i mitt liv. Tex. under en intensiv period i mitt liv, arbetade jag mer än heltid på kvällar plus helger och hade hand om mina tre små barn. Jag hade inte klarat av denna stress om jag inte hade läst Dianetikboken och förstått hur sinnet kan påverka kroppen. Jag verkligen rekommenderar alla att läsa och använda sig av Dianetik."

     Karin Engarås, 44 år, Anderslöv
"Jag kom in till Dianetikcenter i Malmö för några år sedan och blev introducerad till Dianetik där. Blev positivt överraskad över den fina stämning som fanns där bland personalen. De såg verkligen ut att gilla det de arbetade med. Det gjorde mig verkligen nyfiken! Vad gör de? Jag fann Dianetik mycket intressant och har läst boken flera gånger. Varje gång ger den mig något nytt. Varför gör människor som de gör? Har också fått metoden i boken tillämpad på mig. Jag har fått en större förståelse för andra människor och ser nu varför de reagerar som de gör. Dianetik har gett mig en större säkerhet i det jag gör, och jag klarar av stress och vardagens påfrestningar mycket bättre. Jag kan jobba metodiskt och ta saker i den ordning de kommer. Behöver inte jaga upp mig. Känner att jag inte hänger upp mej på saker längre, ältar och grubblar ej så mycket längre. Jag upplever att jag kan vara mer effektiv och få gjort det jag vill. Människor upplever ett lugn runtomkring mig. Bara genom att läsa boken får ni insikter och aha-upplevelser som hjälper er i livet. Jag rekommenderar er att definitivt läsa Dianetikboken och använda er av metoden. Även om ni får lägga ner lite jobb på det - kommer ni att få detta tusenfalt igen. Ni kommer att få ett helt nytt liv!"

     Christina Gröhn, 44 år, VD, Wintrie
"1975 frågade en musikerkompis mig om jag ville läsa en intressant bok om sinnet. Jag har alltid varit en sökare, som undrat över livet samt varför saker och ting var som de var. Faktum är att jag alltid velat veta mer men haft svårt att finna svar. Jag tackade, efter viss övertalning från min kompis, ja till att läsa boken. Efter några sidors läsning kallade jag på min fru och frågade om hon ville prova på Dianetik. Hon sade ja, och jag började göra som det stod i boken. Min förväntan uppfylldes, det fungerade! Sedan läste jag hela boken, och min fru och jag förstod, att det fanns oerhört mycket om livet att veta som man kunde använda. Saker ingen hade nämnt till oss tidigare. Vi är nu ett lyckligt par som har en positiv attityd till livet och till framtiden. Vi är entusiastiska inför framtiden och vet att vi aldrig kommer att bli desamma som vi var före Dianetiken."

     Nisse "Bas" Persson, 53 år, Eslöv
     Musiker som spelat med de flesta kända svenska artister
"Innan jag började med Dianetik var jag ingen lämplig mamma. Jag reagerade väldigt oförnuftigt på mycket av vad mina barn gjorde eller sade, och allt de gjorde var att leka och ställa frågor om allt och ingenting som barn gör.

Jag visste en sak, och det var att jag definitivt inte ville ha det här beteendet och inte heller utsätta mina barn för alla dessa hemska upplevelser. Jag gick till sängs nästan varje kväll med ett ångerfyllt hjärta och lovade mig själv att ändra mig och bli en bättre mamma. Det hjälpte inte så bra, för jag var inte herre över mitt beteende.

Då kom jag i kontakt med Dianetik, och det dröjde inte länge förrän min dotter talade om för mig - och för sina vänner - att jag hade blivit en bättre mamma. Orsaken till det hemska beteendet hanterades med Dianetik, och när det var hanterat styrde jag själv över mitt beteende. Jag blev verkligen lycklig. Nu visste jag att jag skulle lyckas som mamma. Det krävdes lite jobb att reparera den skada jag vållat, men sedan dess har vi ett underbart och lyckligt förhållande, och mina barn är idag mina bästa vänner. Från en mamma till en annan mamma vill jag säga: "Det här är någonting som också du kan uppnå, och även om ditt beteende mot dina barn inte alls är dåligt, vilket jag är säker på att det inte är, kan Dianetik hjälpa dig att bli ännu bättre!"

     Chicki Sundberg, 52 år, Malmö
     Avdelningschef
"Dianetikboken kunde jag aldrig lägga åt sidan när jag en gång hade börjat på den. När jag sedan fick prova på metoden såg jag verkligen vad det var som stressade mig. Jag hittade även orsaken till att jag i vissa situationer mådde dåligt trots att situationen var helt ofarlig. När jag såg att jag själv hade svaret inom mig startade en helt ny era i mitt liv. Äventyret att finna dessa svar startade och ger mig ständigt nya insikter om mitt liv och om livet i stort."

     Stig Andersson, 54 år, Lund
     Ingenjör, konsult
"När jag först läste i Dianetikboken blev jag helt förundrad över alla svar jag fick. Jag kände att jag nu studerade sanning på sanning om mänskligt beteeende — inklusive mitt eget — och det var en fantastisk känsla.

Inget blev sedan detsamma — jag visste nu att det fanns en väg — ett fungerande sätt att bli bättre. Efter att jag sedan också fått ta del av terapin har jag bara ännu mer förundrats, t ex över hur mycket minnen som låg glömda och gömda — och hur mycket mer livskraft och förståelse man fick av att hitta dessa händelser!

Denna kunskap om sinnet hjälpte också mig och min man att starta eget och under många år förverkliga en dröm: vi fick förtroendet att måla egen konst, både inne och ute, runtom i Sverige för många kommuner. Vi har också hjälpt andra att hitta sig själva fullt ut med Dianetik — och förverkliga sina drömmar.

Det händer många roliga saker med Dianetik — så jag rekommenderar er varmt att läsa den, förstå den och använda den."

     Christina Bergh, 50+ år, Göteborg      Egen företagare
"För många år sedan frågade en bekant mig om jag hade hört talas om Dianetik? Det hade jag inte. Vi slog oss ner på en bänk i Göteborg och han sa följande: "Tänk dig att du går ner för en gata. Och så möter du en person som har en röd slips. Ni går förbi varandra och strax efteråt börjar du få huvudvärk. Det skulle kunna bero på att den röda slipsen påminde dig omedvetet om en gammal händelse då du slog dig och blödde och fick ont i huvudet." För mig var det som en blixt från en klar himmel. Jag tänkte - jaha, så anledningen till att det är som det är just nu kan bero på att det hänt något för längesedan som omedvetet påverkar en just nu. Så om man kan ta reda på det så kan man ändra på dåliga saker just nu. Intressant, jag måste ta reda på om det stämmer." Det gjorde jag och det stämde! Jag slutar inte upp att förvånas över allt som det är möjligt att ta reda på och upptäcka. Och oavsett hur besvärligt och jobbigt det kan verka, så slutar det alltid med ett skratt och man förstår varför och livet blir lättare!"

     Bo Kennedal, 56 år, Göteborg
"Jag har arbetat aktivit ideelt med Dianetik i många år vid sidan av mina ordinarie arbeten. Har sålt åtskilliga Dianetikböcker, pratat med och hjälpt folk samt även använt mig av Dianetikmetoden. Jag kan förstå personers problem därför att jag vet vad som ligger bakom dem - det undermedvetna reaktiva sinnet. Dianetik är lösningen på de problem som besvärar människor, och vem som helst kan använda den. För mig har denna ideela verksamhet varit en bra avkoppling från arbetsdagens hektiska stress. Jag kan rekommendera alla som har möjlighet att läsa och prova på Dianetik!"

     Roger Söderblom, tryckare, 43 år, Eslöv
"Jag läste Dianetikboken på rasterna när jag gick i skolan och på bussen hem. Redan på de första sidorna tyckte jag det var fantastiskt intressant. Genom att läsa denna bok förstod jag människans grundläggande natur och agerande i olika situationer. Boken gav mig en ovärderlig förståelse av det mänskliga sinnet och hur människans tankeverksamhet fungerar, varför det fungerar på det sättet och varför det var uppbyggt på det sättet. Det var först då jag kunde förstå människans oförnuft, orsaken till det och hur man får bukt med det. Jag rekommenderar denna bok till alla som är intresserade av att förstå sig på människan."

     Jim Westergren, 23 år, Malmö
     Egen företagare, Sökmotorkonsult
"Jag är VD för ett städföretag och kom i kontakt med Dianetik för ett antal år sedan. Boken gav mig en förståelse för hur andra fungerar och varför människor gör som de gör ibland. Efter att ha läst ett tag provade jag på Dianetikmetoden tillsammans med en utbildad person. Det var en mycket givande erfarenhet. Saker och ting som hade hänt mig och varit till svåra besvär löste sig efter att jag fick Dianetik. Jag upptäckte att jag efteråt kunde göra mer saker, kunde lyckas bättre och hade mindre problem med mig själv och andra. Min relation med andra har blivit bättre och jag kan hantera mina anställda mycket lättare. Denna bok kan rekommenderas till alla som vill vara framgångsrika med det de gör."

     Peter Gröhn, 46 år, Wintrie
     VD
"År 1979 ringde en bokförsäljare på min dörr och presenterade boken Dianetik. Jag var inte så intresserad av att skaffa boken, men han var trevlig och tyckte bestämt att jag skulle ha den så jag köpte den. Jag tänkte "nu när jag skaffat den får jag väl läsa den". Milt intresserad. Ju mer jag läste i boken desto mer insåg jag att det inte var någon vanlig bok jag hade i min hand. Jag kunde först inte sätta fingret på vad det var som fick mig att känna så, men efter ett tag förstod jag att Dianetik verkligen beskriver hur ens tankar påverkar en och ens kropp. Bara genom att läsa boken kände jag mig mycket gladare och bättre. När jag senare provade metoden var det fantastiskt att upptäcka att allt i boken stämde! Många år har gått sedan jag skaffade boken och jag är mycket tacksam för att jag blev kontaktad av bokförsäljaren. Nu förstår jag också varför han tyckte så bestämt tyckte att jag skulle ha boken. Han visste att den skulle hjälpa mig! Dianetiken har gett mig en mycket positiv livssyn och en oerhörd stabilitet som jag absolut inte skulle vilja vara utan. Jag är helt övertygad om att Dianetiken kommer att spela en mycket stor roll när det gäller hela mänsklighetens framtid."

     Roy Lindberg, 49 år, Malmö
     Företagare i säkerhetsbranschen
"Ni har säkert också undrat över vad livet handlar om och varför man känner så där om vissa situationer/saker/människor. Motgångar och besvärligheter finns det av skilda slag i livet och det är som det ska vara. Men ibland råkar man ut för någonting som man verkligen inte med lätthet kan hantera. För min del hade jag glömt bort mina funderingar och hamnat i någon sorts trall där "livet gick sin gilla gång". I trettioårsåldern råkade jag ut för något som fick mig att vakna upp från "en trettio års slummer" så kändes det. Samtidigt som jag kunde se på världen med lite nya ögon hade jag problem som jag inte kunde lösa själv. Det var lite tveeggat — precis som om jag var som en åsna mellan två hötappar — yrvaken i nutid och någon annanstans också! Då träffade jag på en kille på gatan som fick mig att köpa Dianetikboken. Därefter, efter att ha läst lite i boken, fick jag prova på den metod som finns beskriven i den. Den löste upp många av mina knutar och gjorde att jag kunde ta mig an livet mera energiskt, och jag var inte lika mottaglig för motgångar längre. Dessutom fick jag många data från boken som gav svar på strukturen på mina problem och att alla har den. Den gav svaren. Det är bara att läsa den! Gör det!"

     Dan Rutström, 56 år, Angered
"Dianetik har gjort det betydligt lättare att kunna vara sig själv. Jag vill varmt rekommendera denna metod till alla som vill förstå sina medmänniskor, och särskilt förstå varför vi ibland reagerar och uppför oss på sätt som vi inte önskar, t.ex. blir stressade, nervösa eller irriterade osv. Jag har provat metoden både på mig själv och på andra, och jag kan bara säga att den fungerar, man skall bara göra som det står beskrivet i boken."

     Henrik Vilstrup, 57 år, Dalby
     Konstnär, egen företagare
"En familjemedlem introducerade mig i Dianetik för ett antal år sedan. Jag läste boken och förstod mycket mer om människans problem och svårigheter. Ett helt nytt sätt att se på saker och ting öppnade sig för mig. Det fanns hopp för mig och andra! Genom Dianetik kan man utplåna lidande och smärta från det förgångna. Det är inte komplicerat eller omöjligt att förstå det undermedvetna — och det går att göra något åt det. Jag älskar att hjälpa andra människor med Dianetik. Att se dem gå igenom gårdagens smärta och lidande för att sedan komma ut skinande på andra sidan. Plötsligt ser de den riktiga orsaken till sina problem! Ett av mina största nöjen i livet är att ge människor ny livskraft och nytt hopp med hjälp av Dianetik."

     Peter Larsson, 46 år, Anderslöv
"My experience with Dianetics is that, Dianetics is the solution to physical and mental problems of human beings. Through Dianetics, one can cope with the challenges of life. Dianetics have enlightened me and have increased my reasoning. Dianetics have taught me technics and methods which can be use to help people. I feel that Dianetics should be spread to other continents of the world that has less knowledge in Dianetics and it should focus on voluntary activities. My future plan is to create a Dianetics center in Cameroon to help my fellow country men."

     Johanes Etengen, 25 years, Stockholm
     Student from Cameroon
Intervju med en Dianetik-auditör

I boken Dianetik - Hur tanken påverkar kroppen definieras ordet auditör: "Var och en som är förfaren i utövandet av dianetikterapin. Att auditera innebär både att lyssna och att göra beräkningar." Ny Nivås flygande reporter har intervjuat en privatpraktiserande auditör i Göteborg.

Ny Nivå: Bengt, du har praktiserat Dianetik i ganska många år. I dagsläget, vad är de vanligaste oönskade tillstånden som folk tar upp med dig när de skall få dianetikauditering?

Bengt: Panikkänslor och stress, dåligt självförtroende och relativt nyliga skilsmässor och uppbrott från förhållanden. Allmän brist på glädje över livet förekommer också. Det är som en provkarta över den greatest hits-tid som vi lever i.

NN: Vad menar du med "greatest hits"?

B: Kraven ökar, man skall vara på topp hela tiden och det kan vara svårt att hitta medmänniskor som verkligen vill och klarar av att lyssna. Vi vill bara veta av de häftiga och roliga sidorna av livet, och det andra delegerar vi till psykiatrin som placerar tillståndet under en av sina 1000, eller vad det är, sjukdomsdiagnoser och skriver ut ett piller. Pillerindustrin är en miljardindustri och jag är bekymrad över dess konsekvenser. När man har hållit på med Dianetik ett tag så ser man att det går att komma tillrätta med emotionella och psykosomatiska problem genom att helt enkelt spåra det till de händelser som utlöst det, eller till och med legat latent i väntan på att en livskris eller annat skulle reaktivera det.

NN: Men har inte psykiatrin hittat kemiska obalanser i hjärnan som ligger bakom många mentala problem?

B: Jag bryr mig inte om vad de har hittat. Om någon fryser så ger man honom kläder eller höjer värmen i rummet, man ger honom inte ett piller som höjer kroppsvärmen. Ungefär så ser jag det. Dianetiktekniken är så enkel att tillämpa, och kräver inte lång och kostsam utbildning, så jag ser det som en helt förnuftig väg att gå. Det finns säkert de som förfäktar snabba pillerlösning av profitskäl eller av lathet eller för att de vill hålla folk lugna, men jag vet att de allra flesta människor, de skulle inte ta piller om de visste att det fanns ett drogfritt sätt att lösa problemet på.

NN: Men är resultatet av Dianetik samma som det psykiatriker vill uppnå?

B: Inte alls. Vi som utövar Dianetik hjälper personen att verkligen bli sig själv. Det är inte fråga om att bara ta bort symptom. Vi frigör livskraft och kreativitet och höjer personens förmåga att klara av livets framtida motgångar utan att de negativa krafterna i det undermedvetna reaktiveras och sänker person och får honom att agera irrationellt.

NN: Det låter som en konstant lycklig person utan negativa känslor alls?

B: Nej, det är inte det jag menar. Man måste ha en tolerans för att livet i sig självt kan göra att en person blir t.ex. ledsen, arg eller rädd. Stänger man av de sakerna så stänger man också av förmågan att känna de positiva sidorna. Men om man har hanterat de traumatiska och negativa krafterna som finns i det undermedvetna, eller det reaktiva sinnet som vi säger i Dianetik, så blir ens förmåga större att handskas med motgångar och konflikter som annars skulle ha reaktiverat dessa saker, och man studsar åtminstone upp snabbare efter att de hänt. De flesta människor kan komma ihåg hur de var som barn, nyfikna och glada över livet. Sedan dess har vi lärt oss en massa saker som är bra att kunna, men oftast har det allmänna känsloläget sjunkit när vi blir s.k vuxna, på grund av ansamlingen av negativa erfarenheter.

NN: Okej, när du då auditerar och tillämpar Dianetik, vad är det för sorts erfarenheter som brukar ligga till grund för folks problem?

B: Ja, det är ju väldigt individuellt. Olika människor klarar olika situationer olika bra, helt enkelt. Och det beror på både utbildning, vilka traumatiska erfarenheter som kan reaktiveras av motgångar och konflikter, hur mycket skit de råkar ut för och rent allmänt och hur mycket livskraft som har inkapslats av de traumatiska erfarenheterna - alltså hur deras allmänna humörläge är. Allt det täcks i Dianetikboken.

NN: Men om du ändå skulle nämna några typiska situationer som brukar komma upp?

B: Jag vill faktiskt inte påverka läsarna av denna artikel, så att de tror att de skall följa någon sorts standardmall när de sitter där i stolen och skall hitta orsaken till sina egna problem. Dianetik är så otroligt enkelt, så man skall akta sig för att komplicera det. Vi som utövar Dianetik är stenhårda med att bara använda de tekniker som vi lärt oss. Vi hittar inte heller på andra saker eller blandar det med annat. Erfarenheten har visat under lång tid att man hamnar på villovägar då. Faktum är att en person som skall få Dianetikterapi, skall kräva detta, annars är det inte Dianetik. Om den inte är sönder, försök inte reparera den, som det heter. Om man kan sin Dianetik, då får man goda resultat hela tiden, så om man inte får goda resultat och känner att man vill experimentera, då skall man läsa om sin Dianetikbok anser jag.

NN: Vem bestämmer vad som skall tas upp i auditeringen? Kan auditören ta itu med beteenden och händelser för att han själv tycker att de "faller utanför ramen" eller "borde tas upp"?

B: Detta är en stor skillnad mellan Dianetik och en del andra former av terapi. Vi är inte här för att få personen att bli på ett visst sätt för att vara andra till lags, eller för att ett beteende stör andra eller bryter mot "optimalfacit". Man tar bara upp sådant som personen själv vill hantera. Det är det enda som fungerar. Vi har tillit till att personen sköter sitt liv efter bästa förmåga själv, och den förmågan ökar om personen blir av med skräpet i det reaktiva sinnet.

NN: Bör man inte vara helt befriad från sådant skräp själv om man skall hjälpa andra?

B: Nej, det behövs inte. Då skulle inte Dianetik kunna bli så stort som det är i dag. Man följer bara anvisningarna i boken, så att säga. Givetvis så ser man till att man själv får auditering också, skam vore väl annars.

NN: En personlig fråga, vad kör du i din egen auditering nu?

B: Hum hum. Jag betraktar min egen auditering som min egen andliga resa, och den är privat. Jag har gått igenom saker i mitt liv som har påverkat mig negativt, precis som alla andra. Men ibland är lättnaden så stor när jag blir av med det att jag nästan tycker att det var värt motgångarna. Skämt åsido, jag är över medelåldern i dag och gläds åt att fortfarande blicka framåt, och utåt, med entusiasm och nyfikenhet. Inte alltid givetvis, men som sagt, lite skit får man ta, men det är en bieffekt av att leva som jag är villig att gå med på.

NN: Tillbaka till Dianetik. Jag förstår att Dianetik kan kännas enkelt om man har lång erfarenhet av den, men en ny person då, som bara läst boken och vill använda Dianetikterapin på en bekant, går det?

B: Absolut, det är det som är poängen. Om man följer det som står i boken så fungerar det. Det finns ett kapitel som heter Sinnets Skydd, som man bör läsa om man är rädd för utöva tekniken. Om du inte är rädd för att sitta och prata med en person som tar upp diverse bekymmer, så är du redo. Det är inte mer dramatiskt än så.

NN: Finns det personer som du inte kan hjälpa?

B: Ja, tyvärr. Och där måste jag klanka ned på psykiatrin igen. Det finns strikta regler för hur vi hanterar situationer där en person visar sig ha blivit tungt behandlad av psykiatriker genom piller, elchocker, insulinchocker. Deras så kallade behandling har tyvärr stängt dörren för oss i sådana fall, på grund av den effekt som den haft på personen. Vi ger dem rådet att läsa Dianetikboken etc. så att de kan förbättra sitt liv, men vi kan tyvärr inte auditera dem.

NN: Så, vilka kan ni utföra Dianetikterapin på?

B: Alla som har en uppriktig önskan att bli bättre och som gör det helt av egen vilja och inte bara för att auditören eller en bekant vill det. Om personen är utsatt för undertryckande utifrån av någon som regelbundet får personen att känna sig sämre, då måste den situationen givetvis rättas till också innan man börjar auditeringen, för Dianetiken syfte står i direkt konflikt med undertryckarens mål. Men det går att fixa. Om en sådan situation finns så är det ENORM lättnad för personen när den löser sig. Ingen som helst terapi eller ens semester, och allra minst piller eller alkohol, råder bot på en sådan situation. Den måste hanteras för vad den är, så är det bara. Men även en undertryckande person står under inflytande av sitt reaktiva sinne. Vi som utövar Dianetik anser att människan alltid i grunden är god. Att människan skulle vara ond och att enbart ett yttre tvång håller henne civiliserad, det är en lögn anser jag.

NN: Hur ser ditt framtida drömscenario ut när det gäller Dianetik?

B: Tack, nu blir det lite mer positivt. Drömmen är att alla människor lär sig att hjälpa och förstå sina medmänniskor genom att de lär sig hur det reaktiva sinnet fungerar, och genom att de använder den teknik som står i boken. En gräsrotsrörelse som skapar ett tolerantare och tryggare samhälle. En bättre värld. Några hundralappar att köpa boken för är allt om krävs, och sedan kan de som läst den köra Dianetikterapi på varandra. Det är allt. Det finns en DVD också som visar väldigt enkelt vad man säger och hur det går till, så vem som helst kan lära sig.

NN: Tack, och lycka till med din framtida auditering!

B: Tack själv!